Krav til timetall og fagsammensetning:
For å få vitnemål og generell eller spesiell studiekompetanse fra studiespesialiserende utdanningsprogram, må du ha minimum 90 skoletimer per uke over 3 år. Av disse timene er 60 timer obligatoriske fellesfag med 30 timer fellesfag i Vg1, 15 timer fellesfag i Vg2 og 15 timer fellesfag i Vg3.
Videre må du ha minimum to programfagenheter fra samme programfag i ditt valgte programområde (realfag eller språk, samfunnsfag og økonomi) både på Vg2 og Vg3. Disse fagene utgjør til sammen 20 timer per uke, 10 timer på Vg2 og 10 timer på Vg3. De siste 10 timene, 5 timer per uke på Vg2 og 5 timer per uke på Vg3, kan velges fra begge programområder. (Timetallene er oppgitt i 45 minutters enheter per uke). Informasjon utover dette finnes i UDIRs rundskriv Udir–1–2018 Kunnskapsløftet, fag– og timefordeling og tilbudsstruktur.
Vg1
Noen elever er ofte usikre når det gjelder valg av programområde og programfag for Vg2 og Vg3. Dette trenger de imidlertid ikke ta stilling til før etter juleferien første skoleår. I Vg1 får elevene basiskunnskaper i fagområder som gjør det enklere å planlegge videre. Det arrangeres dessuten informasjonsmøter med både elever og foresatte. Vi har fokus på elevenes trivsel og ser det som en viktig oppgave å følge opp hver enkelt elev.
Vg2 og Vg3
Vi anbefaler elevene å velge alle tre programfagene innenfor ett og samme programområde i Vg2. Dette fordi det er obligatorisk å bygge videre på to av programfagenhetene fra Vg2 til Vg3. Har du bare to programfagenheter i ditt valgte programområde i Vg2, blir du tvunget til å bygge videre på disse i Vg3 selv om det skulle vise seg at du ikke trives med fagene. Elever som ikke har hatt fransk, spansk eller tysk i 3 år på ungdomsskolen, må ta hensyn til dette ved valg av programfag allerede på Vg2.
Matematikk 1T eller 1P
I Kunnskapsløftet er matematikk blitt et obligatorisk 2–årig fag. 5 timer i Vg1 og 3 timer i Vg2. Du kan velge mellom teoretisk matematikk (1T) og praktisk matematikk (1P). Dette valget foretas på søknadsskjema for Vg1. Hvis du velger praktisk matematikk, kan du ikke fordype deg i realfaglig matematikk i Vg2 og Vg3.
Matematikk – 1T
Hovedområder: Tall og algebra, geometri, sannsynlighet og funksjoner.
Matematikk – 1P
Matematikken i dette kurset er noe lettere og mer praktisk orientert enn i 1T. Hovedområder: Tall og algebra, geometri, økonomi, sannsynlighet og funksjoner.
2. Fremmedspråk
Vi tilbyr spansk 2, tysk 2 og fransk 2 som 2. fremmedspråk. Du må ha språket 4 timer i uka over minimum to år.
Det er likevel noen regler for ditt valg:
Hvis du har gjennomført nivå 1 i tysk, fransk eller spansk på ungdomsskolen, så viderefører du samme fag hos oss på nivå 2 i Vg1 og Vg2.